5 Haziran 2009 Cuma

ABD’de temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ’mayın’ konusunda iletişim noksanlığı yaşandığını belirterek, "Bir ateş varsa, ama maşa yoksa gerekirse elimizi sokar, yakarız" dedi.

"Üniter devletin çivisi oynatılamaz. Oynatırsanız bakın Yugoslavya var" diyen Başbuğ, basın toplantısında şu açıklamaları yaptı:
Mayında iletişim noksanlığı yaşadık
Mayınların temizlenmesi kosununda bir iletişim noksanlığı yaşadık. Belki daha küçük boyuttayken çözülebilecekken, çözümsüzlük noktalarına gitti. Bizim de belki eksiğimiz var iletişim noksanlığında. Esasında pek olduğu kanaatinde değilim ama olabilir. Kanun Meclis’ten geçti.
TSK en uygun hareket tarzını iletmiştir
TSK, NATO’da ABD’den sonra ikinci büyük kuvvet olduğu için, bazıları ’Mayınları döşedi, nasıl toplamaz’ yaklaşımında. Bu mayınların toplanması için elinizde bir yığın hareket tarzı var. Önemli olan yöneticilerin en uygun hareket tarzını seçip ortaya koyması. Bir ateş varsa ateşi elle mi almak doğru, maşayla mı almak doğru? Çok zorunluysa elle de alırsınız. TSK olarak en uygun hareket tarzı iletilmiştir. NAMSA ana yükleyici. Çünkü tecrübeli. Elbette alt yükleyici şirketlerle iş yapacak. Son çıkan kanunun ilgili maddesinde, alt yükleyicilerle yapacağı sözleşmelerde Milli Savunma Bakanlığı oluru şart.
Gerekirse elimizi ateşe sokar yakarız
Diyelim bütün çareler denendi, olmuyor. O zaman TSK bunu da yapar. Siz daha uygun çareler varken niçin hemen oraya geliyorsunuz? Sonra bu konuda altını çizdiğimiz önemli bir nokta var. Mayınlı alanı temizlediniz. O alana sertifika vermeniz gerek. NAMSA bunu veriyor. Dolayısıyla elbette zaman kaybedilmiştir. Ateş varken, elinizde de maşa varken, gelin şu ateşi maşayla alalım. Ama maşa yok, bina yanacak, biz elimizi de sokarız. Elimiz yanar. Yanarsa yanar. Binayı mı bırakacağız.
PKK ile mücadelede başarımız sorgulanamaz
Türkiye 25 yıldır PKK terörü ile mücadele ediyor. Kimse TSK’nın başarısını sorgulayamaz. Mücadele sadece askeri değil, çok boyutlu. Amaç, terörü Türkiye’nin gündeminin üst sıralarından alt sıralarına çekmektir. Terör örgütü karmaşa içinde ve bu fırsattan yararlanmamız lazım. Devlet terör örgütünü muhatap alamaz.
Üniter devletin çivisi oynatılamaz
Biz ne ulus devletin çivisini oynatma konusunda tavır alırız ne de üniter devletin. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularının, başta Mustafa Kemal Atatürk, bu devleti kurarken, üniter devlet, ulus devlet olarak kurmuş. Bunun çivisi oynatılamaz. Oynatırsanız bakın Yugoslavya var. Ama kültürel farklılıklara da saygılı olduğumuzu ifade ettik. Ancak bunu siyasi alanlara, toplumsal haklara taşımanın ulus devlet yapımıza zarar vereceğini düşünüyoruz. Bu konudaki tutumumuz çok net

0 yorum:

Yorum Gönder